PDRN z nasienia łososia – jak działa hitowy składnik koreańskiej pielęgnacji

Czas czytania: 3 minut
11.02.2026
Komentarze: 0
PDRN z nasienia łososia – jak działa hitowy składnik koreańskiej pielęgnacji

PDRN to składnik pozyskiwany z nasienia łososia, który swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim zastosowaniu go w koreańskich kosmetykach. Sprawdź, jak działa ta substancja i dowiedz, czy potrzebujesz jej w swojej rutynie pielęgnacyjnej!

PDRN wzbudził zainteresowanie przede wszystkim w związku ze swoim zastosowaniem w kosmetykach koreańskich. Od lat marki z Korei Południowej są pionierami na światowym rynku beauty – koreańska pielęgnacja wyznacza trendy. K-beauty zawdzięczamy rozbudowane rytuały, innowacyjne formuły, nowe składniki kosmetyczne lub ich nowatorskie zastosowanie. I PDRN jest właśnie przykładem takiego składnika, który do kosmetyków "trafił" z medycyny, a z Korei Południowej – do Europy i Ameryki.  

Co to jest PDRN i jak działa?

PDRN, czyli polideoksyrybonukleotyd, to fragmenty DNA rozbite na mniejsze, bioaktywne części. To DNA jest pozyskiwane z tzw. mleczka, czyli płynu nasiennego (spermy, ejakulatu) ryb. Najczęściej otrzymuje się tę substancję w wyniku oczyszczania, filtrowania i fragmentowania DNA plemników pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) lub łososia keta (Oncorhynchus keta). Coraz częściej jednak w składach kosmetyków można znaleźć polinukleotydy pochodzenia roślinnego lub bakteryjnego (np. z żeń-szenia – Panax ginseng, Panax PDRN).

Chociaż PDRN kojarzymy z koreańską pielęgnacją, odkryto go i zaczęto stosować najpierw we Włoszech, w latach 80. Okazało się bowiem, że ta substancja stymuluje komórki skóry, głównie fibroblasty, do wzmożonej aktywności metabolicznej. Zastrzyki z PDRN zaczęto więc wykorzystywać  w leczeniu trudno gojących się ran (np. stopy cukrzycowej), oparzeń i blizn. Dość szybko właściwościami PDRN zainteresowali się lekarze medycyny estetycznej. Naturalnym kolejnym krokiem było sprawdzenie, jak ta substancja działa aplikowana na skórę.  

Okazało się, że dzięki zaawansowanej formulacji i wykorzystaniu technologii liposomalnej, enkapsulacji czy nanotechnologii, PDRN działa nie tylko podawane iniekcyjnie, ale także nakładane na skórę.

Jak wyjaśniają w swojej pracy naukowcy z Uniwersytetu w Mesynie, najistotniejszym mechanizmem działania PDRN jest oddziaływanie z receptorami adenozynowymi A2A. Adenozyna to organiczny związek chemiczny, który naturalnie występuje w każdej komórce ludzkiego organizmu i m.in. pełni kluczową rolę w procesach metabolicznych oraz uczestniczy w przekazywaniu sygnałów komórkowych. Wiążąc się z receptorami adenozyny A2A znajdującymi się na powierzchni komórek skóry, PDRN uruchamia kaskadę procesów regeneracyjnych.

Ponadto PDRN: 

  • działa przeciwzapalnie – oddziałując na receptory adenozynowe, przyczynia się zmniejszenia produkcji prozapalnych cytokin, 
  • poprawia jędrność i elastyczność skóry – pobudza fibroblasty do produkcji odpowiedzialnych za to białek (kolagenu i elastyny),
  • poprawia nawilżenie skóry, stymulując fibroblasty do produkcji kwasu hialuronowego,
  • poprawia nawilżenie skóry przez wzmocnienie jej bariery hydrolipidowej i zmniejszenie przeznaskórkowej ucieczki wody (TEWL) – stymuluje produkcję ceramidów i NMF (naturalnych czynników nawilżających), od których zależy szczelność tej bariery,
  • redukuje przebarwienia – zmniejsza aktywność tyrozynazy, czyli enzymu odpowiadającego za produkcję barwnika skóry (melaniny),
  • przyczynia się do powstania nowych naczyń krwionośnych, i w efekie lepszego odżywienia i dotlenienia skóry – stymuluje produkcję VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), który jest czynnikiem wzrostu uruchamiającym angiogenezę (proces powstawania nowych naczyń krwionośnych).

PDRN DNA z nasienia łososia

PDRN w kosmetykach

PDRN można znaleźć w formułach serów, kremów, toników, a nawet żeli myjących. W składach kosmetyków zwykle występuje pod nazwą Sodium DNA, Salmon Egg Extract lub Hydrolyzed DNA. PDRN w produktach pielęgnacyjnych działa przede wszystkim łagodząco i przeciwzapalnie, wspiera procesy gojenia i przynosi komfort podrażnionej skórze.

W składach kosmetyków PDRN najczęściej występuje z takimi składnikami jak:

Dla kogo są kosmetyki z PDRN?

PDRN występuje w składach kosmetyków przeznaczonych dla różnych skór – od dojrzałych po trądzikowe. Substancja ta sprawdza się też w pielęgnacji wrażliwej i reaktywnej.

Kosmetyki z PDR polecimy osobom, których problemem jest:

Podobne artykuły
February 27, 2025
Co spowalnia proces starzenia się skóry i jak zadbać o jej młody wygląd?
Co wpływa na tempo starzenia się skóry? Jakie składniki aktywne pomagają spowolnić proces starzenia się skóry twarzy? Czy masaże twarzy naprawdę działają? Sprawdź odpowiedzi i zobacz najlepsze kosmetyki! 💚...
Czytaj więcej
Komentarze: 0
January 11, 2025
Jak nawilżyć skórę twarzy i zadbać o jej zdrowie?
Jak skutecznie nawilżyć skórę twarzy? Jakie składniki nawilżające składniki aktywne warto znać? Sprawdź praktyczne wskazówki i znajdź najlepsze kosmetyki! 💧...
Czytaj więcej
Komentarze: 0
February 15, 2025
Jak ujędrnić skórę twarzy? Skuteczne sposoby na poprawę elastyczności
Dlaczego skóra twarzy traci jędrność? Jakie składniki aktywne przyczyniają się do poprawy elastyczności, napięcia i jędrności skóry twarzy? Sprawdź nasz poradnik i wybierz dla siebie idealne produkty! 🎯...
Czytaj więcej
Komentarze: 0
Komentarze
Chcesz dodać coś od siebie?
Dodaj komentarz